Egész mennyiség törtrésze

1. Véges vagy végtelen a következő törtek tizedes tört alakja?

https://learningapps.org/view5619524

 

2. Számold ki a következő egész mennyiségek törtrészét!

A műveleteket írásban, a füzetben végezd el!

https://learningapps.org/view5619369

 

3. Szöveges feladatok törtrész számításra

a) János Bácsi kertje 720 négyzetméter, melynek 5/8 részét tegnap felásta. Hány négyzetmétert ásott fel, és mennyi maradt felásatlanul?

b) Édesanya szombaton 48 szilvásgombócot főzött. Apa megette a gombócok öt huszonnegyed részét, anya az egy tizenhatod részét. A gyerekek a gombócok három nyolcad részét ették meg. Maradt-e a gombócokból, és ha igen, mennyi?

c) Két egész öt nyolcad pizza három heted része mennyi? Több, vagy kevesebb ez, mint egy egész?

d) Feri bácsinak 72 tojó tyúkja van. Hétfőn a tyúkok nyolc kilenced része tojt egy-egy tojást.  Hány tojást jelent ez? Mivel esett az eső, Feri bácsi a tojásos kosárral sietett befelé a házba, és sajnos elesett. Összetörte a tojások három nyolcadát . Hány tojást vitt be Marcsi néninek a konyhába?

e) Egy 480 m2 területű udvar három negyed részét befüvesítettük. Hány négyzetméter maradt befüvesítetlen?

f) Elköltöttem 3000 Ft harmadát, azután a maradék háromnegyed részét. Hány forintom van még?

g) Elköltöttem 4200 Ft -nak a három heted részét. Mennyi pénzem maradt?

h) Egy 840 m2-es kert felásását négyen vállalták. Peti felásta az ötödét, Gabi a 2/7 részét, Jóska az 5/14 részét. Hány négyzetmétert ástak külön-külön? A megmaradt területet Lacinak kell felásni. Hány négyzetméter maradt Lacinak? A kert hányad része maradt Lacinak? 

i) Csucsu és Bea egy 400 m hosszú futópályán fut versenyt egymással. Amikor Csucsu még csak a pálya öt nyolcad részét tette meg, Bea már a pálya négy ötöd részénél tart. Hány méter ekkor köztük a távolság?