7.A További szöveges feladatok

Válaszd ki, hogy a megadottak közül melyik egyenlet illik a szöveges feladathoz?


1. Mekkorák a háromszög szögei, ha az egyik szöge 20°-kal nagyobb a másiknál, a harmadik pedig 10°-kal kisebb az elsőnél?

2. Mekkorák az egyenlő szárú háromszög szögei, ha az alapon fekvő szög 36°-kal kisebb a szárszögnél?

3. Egy egyenlő szárú háromszögben az alap hossza a szár hosszának  A háromszög kerülete 12 cm. Mekkorák az oldalak?

4.  Egy 24 cm kerületű egyenlő szárú háromszögben az alap 1,5 cm-rel hosszabb a szárnál. Mekkorák az oldalak?

5. Karcsi jutalmul egy bizonyos pénzösszeget kap. Takarékoskodik, és miután pénzét megkétszerezte, elkölt belőle 40 forintot. Megmaradt pénzét ismét megkétszerezi, majd elkölt belőle 100 Ft-ot. Az így megmaradt pénzt ismét megkétszerezi, és elkölt belőle 480 Ft-ot. Ekkor annyi pénze maradt, mint amennyit jutalmul kapott. Mennyi volt a jutalom?

6. Egy 27 éves apának 3 éves a fia. Hány év múlva lesz az apa háromszor olyan idős, mint a fia?

7. Egy iskolai ünnepség rendezésével 60000 Ft bevételt szeretnénk biztosítani. Háromféle jegyet készítünk, 50-50 Ft-os árkülönbséggel. A legolcsóbb jegyből 200 db-ot, a közepes árfekvésű jegyből 160-at, és a legdrágábból 80-at tervezünk eladni. Mennyi legyen a legolcsóbb jegy ára?

8. 18 db pénzdarabom van, csupa 20 és 50 forintos. Ha annyi 50 forintosom lenne, mint amennyi 20-as van, és annyi 20-asom lenne, mint amennyi 50-esem van, akkor kétszer annyi pénzem lenne. Menyi pénzem van?

9. Egy szám 4,5-del kisebb, mint egy másik szám. Ha a két szám összegének 150%-ából kivonjuk a kisebb szám 60%-át, akkor 13,5-et kapunk. Melyik ez a két szám?

10. Két szám különbsége 18. Ha összegük 50%-ából kivonjuk különbségük harmadát, eredményül 3-at kapunk.  Melyik ez a két szám?

11. Zsiga bácsi udvarán malacok és libák vannak. Az állatoknak összesen 65 feje és 148 lába van. Hány libája és malaca van Zsiga bácsinak összesen?

12. A 7.C osztályban matematikából kétszer annyi hármas dolgozatot írtak, mint ötöst, néggyel kevesebb négyest, mint hármast, és írtak még négy kettes dolgozatot is. Hányan írtak ötöst, négyest, hármast és kettest, ha a jegyek átlaga 3,48 volt, és elégtelen dolgozat nem született?

13. Arankának 200 Ft-tal kevesebb pénze van, mint Beának, Csabának pedig 3,5-szer annyi, mint a két lánynak együtt. Hány forintjuk van külön-külön, ha együtt éppen meg tudják venni az 5400 Ft-os társasjátékot?

14. Egy tóban élt néhány béka. A békák száma egy év alatt kettő híján a háromszorosára nőtt, egy újabb év elteltével pedig az előző évihez képest megötszöröződött. A harmadik évben annyival csökkent a számuk, amennyi béka eredetileg a tóban volt. Ekkor 12 -szer annyi béka volt a tóban, mint eredetileg, és még 6. Hány béka volt eredetileg a tóban?

15. Ha egy tornaterem lelátóján lévő padokra a tanulókat négyesével ültetjük, akkor 18 tanulónak nem jut hely. Ezért ötösével ültetjük őket, így 4 pad üres marad. Hány tanuló, és hány pad van?

16. Három egymást követő páros szám összege 48. Melyek ezek a számok?

17. Egy szám háromszor akkora, mini egy másik. Ha a nagyobbik feléhez hozzáadjuk a kisebbiknél öttel nagyobb számot, 25 lesz az eredmény. Melyik ez a két szám?

18. Csilla egy 6200 Ft -os nadrágot vett. Csak 50 és 100 Ft -os érmék voltak nála, így kénytelen volt azokkal fizetni. Összesen 78 darab érmét adott a nadrágért. Hány 50 forintos érmét használt fel?

19. A 7.a és 7.b osztály együtt ment kirándulni. Az erdőben minden harmadik 7.a-s eltévedt, viszont a 7.b mind a 32 tanulója időben odaért a megbeszélt helyre. Így összesen 50 gyerek várta az eltévedt 7.a-sokat. Hány fős a 7.a osztály?

20. Egy iskola focirajongó tanulóinak 40% -a a Fradinak szurkol, a többiek   -e az Újpestnek. Egyéb kluboknak összesen 144 tanuló szurkol. Hány szurkolója van az iskolában a Fradinak és az Újpestnek? Összesen hányan kedvelik a futballt?

21. Gondoltam egy számot. A háromszorosához 12 -t adva 2 -vel kisebb számot kaptam, mintha a négyszereséből levontam volna 3 -at. Melyik számra gondoltam?

22. Lóri, Gyurika és Csöpike madárcsemegét csipeget. Lóri és Gyurika összesen 600 db , Gyurika és Csöpike összesen 695 db , Csöpike és Lóri pedig együtt 455 db magot evett meg.

a)           Melyik papagáj ette a legtöbb madárcsemegét?

b)           Melyikük ette a legkevesebbet?

c)            Hány szem magot ettek összesen?

d)           Mennyit ettek külön-külön?