7.A Helyiértékes szöveges feladatok


1. Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 8. Ha a számjegyeket felcseréljük, akkor az eredeti szám négyszeresénél hárommal nagyobb számot kapunk. Melyik számból indultunk ki?

2. Egy kétjegyű szám második számjegye öttel nagyobb az elsőnél. Ha mindkét számjegyét eggyel csökkentjük, és a kapott számot az eredetivel összeadjuk, hatvanötöt kapunk. Melyik számból indultunk ki?

3. Egy kétjegyű szám egyik számjegye háromszor akkora, mint a másik. Ha a számjegyeket felcseréljük, akkor az új szám az eredeti kétszeresénél  tízzel nagyobb lesz. Melyik ez a szám?

4. Egy háromjegyű szám számjegyei egymást közvetlenül követő természetes számok. Ha fordított sorrendbe írjuk a számjegyeket, akkor az így képzett háromjegyű szám és az eredeti szám különbsége 198. Melyik ez a szám?

5. Egy kétjegyű szám első számjegye kétszer akkora, mint a másik. Ha a számjegyeket felcseréljük, majd az egyesek számát hattal csökkentjük, akkor az eredeti szám felét kapjuk. Mi volt az eredeti szám?

6. Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 13. Ha az első számjegyét megduplázzuk, a másodikat pedig eggyel csökkentjük, akkor az így kapott szám és az eredeti különbsége 39 lesz. Melyik számra gondoltunk?

7. Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 8. Ha felcseréljük a jegyeit, majd a tízesek helyén álló számjegyet néggyel megnöveljük, akkor az új szám éppen az eredeti szám hatvan százalékával lesz egyenlő. Mi lehetett az eredeti szám?

8. Melyik az a kétjegyű szám, amelyben a számjegyek összege 9, és amelyet a számjegyei felcserélésével nyert kétjegyű számból kivonva az eredeti szám 1/5 részét kapjuk?

9. Egy kétjegyű szám első számjegye öttel több, mint a második. Ha az egyeseit megduplázzuk, majd jegyeit felcseréljük, akkor az új szám az eredetinél  tizenhattal kisebb. Melyik ez a szám?

10. Egy kétjegyű szám jegyeinek aránya 3: 4. Ha a jegyeket felcseréljük, az új szám az eredeti 3/2- szeresénél 8-cal kisebb lesz. Melyik ez a szám?

11. Egy zérusra végződő háromjegyű szám számjegyeinek összege 13. Ha az első számjegyet a második számjegy értékével csökkentem, és a többi számjegyet nem változtatom, akkor hatszázzal kisebb számot kapok. Melyik az eredeti szám?

12. Egy kétjegyű szám számjegyeinek az összege 10. Ha számjegyeit felcseréljük, 18-cal kisebb számot kapunk. Melyik az eredeti szám?

13. Egy kétjegyű természetes szám számjegyeinek összege 12. Ha a jegyeit felcseréljük, a szám értéke 75  százalékkal növekszik. Melyik ez a szám? 

14. Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 12. A számjegyek felcserélésével kapott szám az eredeti szám  kétszeresénél harminckilenccel kisebb. Melyik lehet ez a kétjegyű szám?