Év végi ismétlés: helyiértékes és mozgási feladatok

Olvasd el a szöveget, készíts táblázatot, írd fel az egyenletet, oldd meg, majd válaszolj!

1. Kukutyin és Piripócs 100 km-re van egymástól. Robi reggel nyolckor elindul biciklivel 20 km/h sebességgel Kukutyinból, hogy találkozzon Ricsivel, aki Piripócson lakik. Ricsi kicsit később ébredt, így ő csak 9-kor indult el elé 15 km/h sebességgel. Robi egyszer csak felhívta Ricsit, hogy tartsanak egy kis pihenőt, mert ő elfáradt, pedig ekkor már csak 10 km-re voltak egymástól. Mikor hívta fel Robi Ricsit?

2. Egy tejet szállító tartálykocsi 60 km/h sebességgel indul Szegedről Ceglédre. Észreveszik, hogy Szegeden maradt a szállítólevél, ezért 40 perc (2/3 óra) múlva utána küldenek egy 84 km/h sebességgel haladó személygépkocsit. Mennyi idő múlva, és Szegedtől mekkora távolságban éri utol a tejszállító járművet a személyautó?

3. Egy kétjegyű szám második jegye kétszer akkora, mint az első. Ha jegyeit felcseréljük, 27-tel nagyobb számot kapunk. Melyik volt az eredeti szám?

4. Egy kétjegyű szám első számjegye öttel több, mint a második. Ha az egyeseit megduplázzuk, majd jegyeit felcseréljük, akkor az új szám az eredetinél 16-tal kisebb. Melyik volt az eredeti a szám?