További diagramkészítési és statisztikai feladatok

Beküldendő: 2. és 4. befejezése, 5. és 7. feladat

1. Számold ki a lányok cipőméretének átlagát, add meg testtömegük terjedelmét, határozd meg a testmagasságuk mediánját, és add meg  a cipőméretük átlagos abszolut eltérését.

2. Egy könyvkiadó minden negyedévben összesíti, hogy három üzletében melyik szépirodalmi kiadványból fogyott a legtöbb. A legutóbbi összesítéskor mindhárom üzletben ugyanaz a három szerző volt a legnépszerűbb: Arany János, Márai Sándor és József Attila. Az alábbi kördiagramok szemléltetik, hogy az üzletekben milyen arányban adták el ezeknek a szerzőknek a műveit. A kördiagramok az első üzletből 408, a

másodikból 432, a harmadikból 216 eladott könyv eloszlását szemléltetik. A kördiagramok adatai alapján töltsük ki az alábbi táblázatot. Melyik szerző műveiből adták el a vizsgált időszakban a legtöbb könyvet?

 

3. Az alábbi lista Anglia királyainak és királynőinek uralkodóként eltöltött éveinek számát mutatja 1066-tól, azaz Hódító Vilmostól 2002-ig, II. Erzsébetig. Ahol 0 áll, az azt jelenti, hogy az illető uralkodó 1 évnél rövidebb ideig uralkodott. Számold ki, átlagosan hány évig uralkodtak ezek az angliai királyok! Sorold az uralkodókat uralkodási idejük alapján 10 év széles osztályokba, majd készíts az adatokból oszlopdiagramot!

4. A 3,5,7,8,x adatsor mediánja és átlaga megegyezik. Mi lehet a hiányzó "x" jelű adat?

 

5. Melyik az a legnagyobb szám az alábbi 12 szám közül, amelynek elhagyásával a megmaradt 11 szám mediánja 6 lesz?              6; 4; 5; 5; 1; 10; 7; 6; 11; 2; 6; 5

 

6. Egy 17 fős csoport matematika témazáró dolgozatának értékelésekor a tanár a következő információkat közölte: Mind a 17 dolgozatot az 1-es, a 2-es, a 3-as, a 4-es és az 5-ös jegyek valamelyikével osztályozta. A jegyek mediánja 4, módusza 4, terjedelme 4 és az átlaga (két tizedes jegyre kerekítve) 3,41.

Döntsük el, hogy az alábbi állítások közül melyik igaz, illetve hamis!

a) A dolgozatoknak több mint a fele jobb hármasnál. 

b) Nincs hármasnál rosszabb dolgozat.

 

7. Máté a tanév során 13 érdemjegyet kapott matematikából. Ezek időrendben: 4, 4, 3, 4, 4, 2, 5, 4, 3, 1, 3, 3, 2. Add meg a jegyek móduszát, mediánját, átlagos abszolut eltérését és szórását! Készíts jegyeinek megoszlásáról kördiagramot!