Kamatos kamatszámítás, járadékszámítás

1.) Villámkérdések

2.) 10. és 11. tétel számonkérése

3.) Gyakorlás

3. Szeretnénk 10 éven keresztül havonta a hónap elején azonos összegeket félretenni, hogy a 10. év végén legyen 15 millió forintunk. A bank évi 6 % kamatot ígér megtakarításaink után, melynek időarányos részét havonta jóváírja. Mekkora legyen a havi megtakarítás, hogy a kitűzött célt elérjük?

***

4. Money Móni 2020. január elsején 2 millió forintot helyez el a megtakarítási számláján évi 4,5%-os kamatra.  2025. január elsején a teljes összeget átvezetteti a folyószámlájára, ahol csak havi 0,1% kamatot írnak neki jóvá. Pénzéből ettől a naptól kezdve

     a) havonta minden hónap elsején

     b) negyedévente, azaz minden január, április, július és október elsején

 azonos összegeket vesz fel úgy, hogy 2028. végére az utolsó pénzfelvételkor éppen 0 legyen a folyószámlája egyenlege. Mekkora összeget vehet fel alkalmanként? 

 Beküldendők:

- Keresd meg a koordinátasík mindazon pontjait, melyek abszcisszatengelytől mért távolsága nagyobbegyenlő 2 cm-nél, ordinátatengelytől mért távolsága kisebbegyenlő 1 cm-nél, és emellett háromszor olyan távol vannak az x tengelytől, mint az y tengelytől.

- Egy húrnégyszög két-két szemközti oldalának meghosszabbításai 10°-os ill. 30°-os szöget zárnak be egymással. Mekkorák a húrnégyszög szögei?

- Hogyan válasszuk meg a p paraméter értékét ahhoz, hogy az f(x)=x2 -px+2p függvény minimumának értéke 2 legyen?

 Csaba és Andor középszintű érettségi feladatai: