További terepfeladatok

Beküldendő: 5.) feladat befejezése, ill. a 3.) és 4.) feladat

1.) Egy hegyről egy felhő 17,5°-os emelkedési szögben, miközben egy pontosan a felhő alatt elterülő picinyke tó 24° depressziószög alatt látszik. A hegy 2600 m magas. Milyen magasan van a felhő, és milyen távol van légvonalban a tó a hegy csúcsától?

 

2.) Határozzuk meg annak az épületnek a magasságát, melyet ugyan megközelíteni nem tudunk, de ha elindulunk egyenesen az épület felé 16 m hosszú szakaszon, akkor az utunk kezdő- és végpontjában meg tudjuk mérni, hogy mekkora emelkedési szögben látszik az épület csúcsa. Ez a két szög 45°ill. 54,5°.  

 

3.) Egy folyó partjától 50 m távolságban áll egy torony. A torony 23 m magasságban lévő ablakából egyenesen kinézve azt tapasztaljuk, hogy a közelebbi és a távolabbi folyópart kicsit eltérő depressziószögben látszik, a két szög közötti eltérés 16°52'. Milyen széles a folyó?

  

4.) Egy toronyból egy tereppont 4°37'-nyi, a 20 m-rel magasabban lévő ablakból 5°42'-nyi depressziószög alatt látszik. milyen messze van a tereppont a toronytól, és milyen magasan vannak az ablakok?

 

5.) Hány fokos szögben lehetett látni az egykori World Trade Center 419 magasan lévő tetejéről egy a toronytól 50 m távolságban parkoló 3,7 m hosszú autót? Érzékelhette-e ezt a szemünk? (az emberi szem felbontóképessége kb. 1').