Vektorok merőleges elforgatása

Gyakorló feladat: 5.)

1.) Adott az a(2;-5)vektor. Forgassuk el az origó körül 90°-kal ezt a vektort az óra járásával egyező ill. ellentétes irányba. Mik lesznek az elforgatott a' és a'' vektorok koordinátái?

 

2.) Adott egy négyzet egyik csúcsa, az A(4;-7) pont. A négyzet középpontja az origó. Hol lesz a négyzet többi csúcspontja? Mekkora a négyzet kerülete és területe?

 

3.) Adott egy rombusz egyik csúcsa, az A (12;16) pont. A rombusz középpontja az origó. Tudjuk, hogy a rombusz átlóinak aránya 2:1, és A a hosszabb átlón fekszik. Határozd meg a többi csúcs koordinátáit, és add meg a rombusz kerületét!

 

4.) Egy négyzet két szemközti csúcsa A(5;9) és C(-7;-7). 

a) Határozd meg a négyzet K középpontját!

c) Mekkora sugarú kör írható a négyzet köré?

d) Mekkora a négyzet kerülete?

e) Kicsinyítsük felére a négyzetet K középpontra nézve. Hova kerülnek a képalakzat A' és C' csúcsai?

 

5.) Egy háromszög csúcspontjai A(4;0) B(8;3) C(-4;8). (tegnapi háromszög)

a) Adjuk meg a háromszög A,B,C csúcsaiba mutató a,b,c, helyvektorokból képzett 2a-b-c vektor koordinátáit és számoljuk ki ennek a vektornak a hosszát is!

b) Nagyítsuk a háromszöget origó középponttal a kétszeresére. Adjuk meg az új háromszög A', B', C' csúcsainak koordinátáit!

c) Milyen hosszú a BC' vektor?

d) Forgassuk el az ABC háromszöget origó körül +90 fokkal! Adjuk meg az új háromszög csúcsait. Változhatott-e a forgatás hatására a háromszög kerülete?

e) Adjunk meg egy AC vektorral egyirányú e egységvektor koordinátáit!