Helyiértékes feladatok

1. Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 12. A számjegyek felcserélésével kapott szám az eredeti szám kétszeresénél harminckilenccel kisebb. Melyik lehet ez a kétjegyű szám?

2. Egy háromjegyű szám második jegye 2, számjegyeinek összege 13. Ennek a számnak a kétszerese 167-tel kisebb, mint az a szám, amit az eredeti szám visszafelé olvasásával kapunk. Melyik számra gondoltunk?

3. Egy kétjegyű számban az egyesek száma öttel kisebb, mint a tízeseké. Ha a szám kétszereséhez hozzáadjuk azt a számot, amit úgy kapunk, hogy mindkét számjegyet eggyel megnöveljük, akkor 260-at kapunk. Melyik számból indultunk ki?

4. Egy kétjegyű számban kétszer annyi a tízes, mint az egyes. Ha a szám háromszorosához hozzáadom azt a számot, amit úgy kapok, hogy mindkét számjegyét kettővel csökkentem, akkor 234-et kapok. Melyik számra gondoltam?

5. Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 15. Ha a szám harmadához hozzáadjuk a jegyei felcserélésével nyert kétjegyű számot, akkor hússzal nagyobb számot kapok, mint amiből kiindultunk. Melyik számból indultunk ki?

6. Egy háromjegyű szám számjegyei egymást növekvő sorrendben követő természetes számok. Ha az első és utolsó számjegyét felcserélem, majd mindegyik számjegyét eggyel csökkentem, akkor egy olyan számot kapok, ami 369-cel kisebb az eredeti szám kétszeresénél. Melyik számból indultunk ki?